M
Ce poți face (ca junior) pentru a avea succes la angajare?

Câteva aspecte care depind doar de tine.

De 3 ani mă ocup de partea de resurse umane dintr-o companie româno-belgiană de web development în Timișoara. În acest timp, am experimentat zeci de interviuri pentru nivele diferite de competențe – studenți în practică, juniori (încă studenți sau proaspăt absolvenți), middle și chiar senior. Bineînțeles, m-am ocupat de tot ce e în spatele unui interviu – strategia de dezvoltare (de unde a apărut nevoia unui nou membru al echipei), realizarea profilului căutat, grila de interviu, consultanță în alcătuirea probelor de lucru, interviul propriu-zis, analiza/discuțiile de după în care luam decizia de angajare sau nu și follow-up (feedback candidaților, analize/statistici, etc).

Ce am învățat din toată această experiență?

Un punct de vedere al omului care stă de partea cealaltă a mesei și care are cele mai bune intenții – pentru business, pentru candidat, pentru echipa în care urmează să activeze persoana recrutată. Cele de mai jos se potrivesc mai ales juniorilor dar sunt valabile și pentru cei cu mai multă experiență. La aceștia din urmă sunt foarte importante și recomandările iar recrutarea se face mai ales prin networking. Așadar, junior:

 1. Fii autentic. În cadrul interviului, e cel mai important să fii tu – povestește cu sinceritate ce ai făcut în situația ”x”, ce vrei să faci pe viitor, cum vezi tu lucrurile. Niciodată nu știi de ce om au nevoie angajatorii – atunci, de ce să nu fi tu însuți și să speri că asta caută? Pe termen lung, oricum poți fi doar tu (altă variantă nu există) – nu poți disimula la nesfârșit și nici nu ai avea energie pentru asta.
 2. Fii bun pe domeniul tău. În felul acesta, deja mai mult jumate din ”problema” angajării s-a rezolvat.
 3. Investește în tine. Școala formală nu mai e de multă vreme de ajuns. Începe proiecte personale, fă voluntariat, participă la internshipuri/traininguri/conferințe/workshopuri, citește, discută, împărtășește. Multe dintre aceste programe sunt chiar gratis – îți trebuie doar voință și interes.
 4. Fă-ți un CV/portofoliu elegant, personalizat și bine structurat. Personalizat pentru tine (nu lua cu copy paste fraze care dau bine) și pentru compania pentru care aplici (citește profilul lor, fă research și vezi ce-și doresc de la persoana pe care o caută și inserează ”key words” acolo – bineînțeles, dacă asta te și reprezintă). Ia în considerare că petrecem foarte puțin timp cu screeningul de CVuri, așa că fii la obiect.
 5. Prezintă-te altfel. Gândește-te că firmele au zeci/sute de CVuri în față atunci când caută un om. Ce le-ar putea atrage atenția asupra ta în câteva secunde? Un CV care iese din tipare? Un portofoliu online? Un mail de aplicație diferit? O serie de recomandări scrise (atenție, fără recomandări scrise de voi cu același limbaj de lemn din CVurile clasice)? Un proiect non-profit la care ai lucrat cu o analiză a ceea ce ai greșit și ce ai făcut bine?
 6. Vino pregătit la interviu. Și prin asta înțeleg să îți faci timp, deși e a ”ț”-șpea întâlnire (poate) pe care o ai, să te documentezi despre companie, despre jobul în sine – nu întreba lucruri care sunt pe home page-ul site-ului firmei (doar dacă nu ai nevoie de lămuriri suplimentare).
 7. Nu răspunde dezirabil. Sau după șabloanele învățate din articolele de genul ”10 lucruri pe care trebuie să le menționezi într-un interviu” sau ”5 lucruri pe care nu le spui niciodată unui angajator”. Persoanele din fața ta au destulă experiență cât să-și dea seama când ”vorbești din cărți” sau ”ești tu”. În plus, sunt multe tehnici pe care intervievatorii le folosesc pentru a te ”descoase” pe care, oricât le-ai știi dinainte, nu le poți controla în momentul respectiv.
 8. Nu pune întrebări doar că așa scrie la carte. Fă o listă înainte de interviu, cu aspectele importante pentru tine în cazul în care vei avea ocazia să iei o decizie între două oferte, să poți lua hotărârea bazată pe ce te interesează pe tine.
 9. Învață să spui ”nu”. Alegerea unei angajări este bilaterală – nu doar a angajatorului, ci și a ta. Nu uita asta. Adesea uităm. Gândește-te doar cât te costă, în termeni de daune morale, un job nepotrivit în care stai măcar câteva luni și câte oportunități de joburi care te-ar împlini trec pe lângă tine doar pentru că tu ești deja ”luat”.
 10. Deprinde obiceiul de a avea o atitudine pozitivă vizavi de greșeală. Învață să ai reflexul ”am greșit, cum pot repara și ce pot să-mi iau din experiența asta ca data viitoare să-mi ofer șansa de a greși altfel, respectiv de a învăța ceva nou”. Bineînțeles, ca orice alt lucru, nu trebuie dus la extrem.
 11. Nu lua răspunsurile negative de la joburi ca fiind o catastrofă – cere feedback pentru a afla ce s-a întâmplat și învață din experiența asta lucruri noi – despre tine, despre proces în sine. Adu-ți aminte că un ”nu” din partea unei companii înseamnă ”nu te potrivești cu profilul pe care noi îl căutăm în momentul de față”, nicidecum ”nu ești valoros ca și persoană și nu o să te poți angaja niciunde niciodată”. Așa cum nu putem fi prieteni cu toată lumea, la fel nu ne putem potrivi oricărui job în orice companie.
 1. Nu mai e valabilă scuza ”nu am experiență și de-asta nu mă cheamă la interviu/angajează”. Sunt atât de multe variante de a face ceva și atât de ”la îndemână” – voluntariat, internship-uri, proiecte personale – încât nimeni nu o să mai creadă scuza asta. Ar trebui să-ți iei gândul că ”merge și așa” – oamenii buni pe care eu i-am văzut au început să aibă focus pe dezvoltarea lor din liceu, cel târziu primii ani de facultate.

Anca Voicu

No views yet

Tags: , , , , , ,

Scrie un comentariu aici