M
HR cu suflet si din suflet

HR cu suflet si din suflet

Postat de catre | decembrie 18, 2018 | HR Articles

Se amesteca postul liber cu CV-ul candidatului, se adauga interviul, iar mai apoi se lasa la analizat, pana se ia o decizie. Sunam candidatul, mai adaugam un feedback, si asta-i procesul de recrutare. Simplu, nu? 🙂

Desi de multe ori, am respectat intocmai reteta, ceva nu a fost potrivit. O vorba din popor ne spune ca in mancare trebuie pus si suflet. Asemenea unei retete de gatit, in fiecare proces de recrutare, avem nevoie pe langa ingrediente, de pasiune si profesionalism. Atunci cand esti in postura recruiter-ului, cu mai multa sau mai putina experienta, de multe ori uiti cum este de partea cealalta a mesei si treci cu vederea peste o serie de pasi importanti pentru candidat. Din experienta noastra am invatat:

Prima impresie conteaza. Atunci cand suni candidatul si ii prezinti postul, zambeste – chiar se simte prin telefon! Chiar daca a aplicat, a fost recomandat, sau pur si simplu tu ai fost cel care l-a contactat – rezerva macar 3 minute pentru discutia voastra. Asa, te poti asigura ca ai setat asteptarile inca de la inceput.

Confirma interviul. Poate era la masa, poate era in drum spre casa, poate era atat de prins la job, incat a omis sa isi noteze data, ora, adresa, numele persoanei pe care o va intalni. Ii poti trimite un mesaj sau un email, prin care sa ii lasi detaliile stabilite – cu siguranta ii va fi de ajutor si va aprecia.

Fii profesionist. Desi acest sfat suna ca celebra vorba din reteta “condimenteaza dupa gust”, iar dupa cum stim gusturile nu se discuta, se rezuma la cateva actiuni simple. Nu intarzia la interviu pentru ca asa cum candidatul a reusit sa se organizeze si sa ajunga la timp, identic poti proceda si tu. Deschide interviul cu o atitudine deschisa si pune intrebari cat mai oneste. Sunt atat de multe articole despre HR si modele de interviuri in care regasim celebrele intrebari precum unde te vezi peste 5 ani, care sunt punctele tale forte, ce te recomanda pentru acest post, dar noi va propunem sa le dam uitarii. Nu e relevant unde se vede peste 5 ani, dar este relavant ce-si doreste sa faca mai departe din punct de vedere profesional. Ce il recomanda pentru acest post si care sunt punctele forte, tine de fiecare recruiter sa analizeze in timpul interviului – scopul interviului fiind acela de a vedea in ce masura candidatul se potriveste sau nu postului deschis. Poti afla mult mai multe dintr-o discutie deschisa si nu dintr-un model de interviu copiat de pe un site. Pentru acelasi post, vei intalni personalitati atat de diferite. Cu siguranta vor exista o serie de intrebari care se vor regasi in fiecare interviu, relevante nivelului si tipului pozitiei, insa oamenii fiind atat de diferiti, nu putem avea un scenariu, pe care sa il respectam pas cu pas. Adapteaza-te, conecteaza-te si fii prezent in interviu. Pentru noi, asta inseamna sa fii profesionist.

Pana in acest punct, tu ai sunat candidatul, l-ai invitat la interviu, el a venit, iar acum asteapta un raspuns. Incurajam oferirea de feedback, indiferent de natura lui. Poate ca da, tu ai 10 sau 30 de posturi deschise, intalnesti sute de persoane si consideri ca timpul ramas liber (si acela foarte putin) mai bine il investesti in continuarea procesului de recrutare, si nu intr-un proces de oferire de feedback. De multe ori uitam sa tinem cont ca nu am fi avut acel interviu daca candidatul nu s-ar fi prezentat. Asadar, anunta-l daca merge sau nu mai departe si incearca sa nu ii transmiti clasicul mesaj “compania a decis sa angajeze o alta persoana, care s-a potrivit mai bine postului disponibil”. In cadrul interviului, cu siguranta ai apreciat raspunsurile sale oneste si nu pe cele copiate din carti. Asemenea va aprecia si candidatul – un raspuns sincer si nu unul formal, care de fapt nu spune nimic.

Considera si reconsidera. Considera fiecare experienta a candidatului si ramai deschis in a il reconsidera pe alte procese de recrutare. Poate ca in acest proces nu a fost finalistul, insa peste ceva timp, se va deschide o pozitie in care ar fi cel mai potrivit. Daca experienta candidatului a fost una placuta in procesul anterior de recrutare, vor creste sansele de a il reconsidera. Lasa mereu o usa deschisa, nu stii niciodata cine va intra pe ea.

Este final de an si toata lumea se grabeste sa inchida proiectele, este prins in Christmas Party-uri sau deja a intrat in concediu. Daca ti-ai facut timp sa citesti acest articol, nu este prea tarziu sa analizezi procesul de recrutare din compania ta si sa schimbi ingredientele sau sa condimentezi diferit. Iti dorim sa gasesti cea mai buna combinatie si sa tii cont ca este un proces continuu, care mai mereu trebuie adaptat. Sufletul unei companii este format din angajatii sai, asadar atunci cand investesti intr-un proces de recrutare, investesti in mai mult decat intr-un proces operational.

Va dorim un an nou fara liste cu rezolutii, insa cu mult curaj sa reusiti in toate, cu bunatate si descoperirea sau redescoperirea acestui frumos domeniu HR. Atunci cand lucrezi direct cu omul, tine cont ca lucrezi cu emotiile sale, starea sa de spirit, experienta sa, cu mult mai mult decat cu niste cuvinte aruncate pe o foaie.

Sa ne auzim cu povesti frumoase din noul an!

Autor: Gratiela Baron, HR Specialist & Training Consultant

No views yet

Scrie un comentariu aici