M
Job shadowing- un pas mic spre success, un pas mare spre educatie

Scolile romanesti incep sa asimileze idei de la cei mai “buni in domeniu”, benefice fiind invataceilor, copiilor nostri. Spre exemplu, ideea de job shadowing.  N-as sti cum sa traduc aceasta expresie decat mot a mot, insa ideea este simpla- iti aduci copilul incepand de la 7-8 ani la lucru si ii explici de ce si cum iti petreci cel putin 8h la serviciu.

Zilele trecute una din colegele de la birou a venit impreuna cu baietelul sau de 7 ani (clasa I) la munca. Stiind cu ceva timp inainte (cateva zile) ca il va aduce pentru cateva ore sa invete cum merg lucrurile intr-o firma de recrutare, iata ca ne-am pus pe treaba. Din punctul meu de vedere (sper sa mi-l impartasiti) este foarte important ca mama/tatal pus in aceasta situatie sa fie sustinuti de colegi, asa cum zi de zi muncesc cot la cot, ca o echipa.

 Iata-ne adunate la un birou si punand pe hartie cate si mai cate idei de reprezentare a noastra, ca firma de recrutare, intr-o lumina cat mai pe intelesul lui. Primul nostru gand… a fost alaturi de invatatoarele din clasa I … prima data cand am auzit despre meserii si ce facem noi cu ele. Asa ca am cautat rapid cateva imagini cu personaje reprezentandu-si vizibil (printr-o uniforma, de exemplu) meseria ce o practicau. Un politist, un doctor, un pompier sau o balerina au prins viata pe hartie si prin povestile din spatele lor. Dar cum ajung ei sa isi gaseasca aceste meserii? Unii au noroc, altii stiu exact ce au de facut iar altii sunt contactati de firme de recrutare. Firma de recrutare? Dar ce inseamna aceste cuvinte?

Ei bine, sa fii recruiter este o meserie ca oricare alta. Insa este locul in care ii poti ajuta pe ceilalti sa aiba, la randul lor, o meserie, un loc de munca. De exemplu, baietelul nostru de azi a fost intrebat ce si-ar dori sa fie cand “va creste mare”? ASTRONAUT, zice el din tot sufletelul. Pentru a fi astronaut, trebuie sa ai o nava, sa ai alaturi o echipa ce te poate ghida in spatiu, sa ai un scop spre care te indrepti, sa ajungi pe Marte si sa te intorci cu vesti bune acasa.

Dar pentru a ajunge sa fii astronaut, programator sau sofer profesionist, trebuie sa iti faci un CV. Acesta vorbeste despre tine fara cat tu sa fii prezent. Precum o carte de povesti… povesteste despre cine esti, ce lucrezi in prezent si ce ai vrea sa devii cand “vei creste mare”!

Iar la sfarsitul acestei mici lectii, baietelul nostru avea pregatit un CV  pentru angajare… cu experienta sa:  4 ani de gradinita, 1 an clasa primara, cateva cuvinte in limba engleza si limba germana 🙂 Era gata sa-si implineasca visul sau!

Dragi parinti, actuali sau viitori, faceti din ziua de job shadowing una din cele mai de pret amintiri ale copilului vostru, orice loc de munca ati avea. Si daca nu aveti inca unul, va asteptam intr-o firma de recrutare, poate gasim ceva ce v-ar placea sa faceti cand “veti fi mari”! 🙂

D.E.M

No views yet

Tags: , , , ,

Scrie un comentariu aici