M
N-ai experienta… nici eu nu am avut!

Zi noua… ganduri noi.

De fapt nu sunt chiar atat de noi… ci dateaza de pe timpurile de mult apuse.

Ca sa fiu scurta si la subiect, astazi as vrea sa prezint una din marile temeri ale vietii de student: am facut alegerea buna mergand la facultatea X? oare peste 3-5 ani o sa-mi gasesc un loc de munca in domeniul acesta… ?

Acum 6 ani erau la mare cautare… psihologii… serios! Eram convinsa pe zi ce trece ca alegerea pe care urma sa o fac dupa aflarea notelor de la bacalaureat o sa imi aduca peste 3 ani o cariera de succes. Si parintii mei o sa fie mandri de fiica lor!

Si iata-ma absolventa de liceu (cu note mari)! Bun! Alegerea facuta: Timisoara, Universitatea de Vest, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Specializare: …. ei bine, da, PSIHOLOGIE. Totul perfect, mai putin faptul ca… fiecare zi care trecea era o povara pentru cariera ce mi-o doream… fiecare generatie absolventa ocupa postul, locul de munca la care tanjeam.

Trei ani scolari trec atat, dar atat de repede…incat abia ai timp sa privesti in urma ta si sa faci socoteala zilelor trecute. Realizarea CV-ului perfect (oare exista?), postarea sa pe cele mai cautate site-uri de recrutare si selectie de personal, candidatul perfect, interviul perfect, feedback-ul negativ… refuzul. Da… era cazul minunat cel in care eram „invitata” la un interviu pentru a primi raspunsul catastrofal: NU AVETI EXPERIENTA in domeniu.

„Bine, bine, nu am, insa daca nu imi oferiti sansa unui loc de munca in compania dvs., nu prea as avea cum sa va demonstrez cat de capabila sunt!” Credeti ca a functionat aceasta replica?

Si am mers mai departe in pregatirea mea profesionala: masterat… unul acreditat, clar! Iar joburile in acest timp curgeau pe CV-ul meu: intermedieri imobiliare, domeniul vanzarilor, IT chiar… numai psihologie nu faceam.

Zilele trecute o prietena draga a absolvit liceul…ce credeti: mi-a cerut ajutorul in a alege facultatea pe care nu o va regreta in urmatorii 3 ani. Si aici marea provocare: ce sfaturi i-ati fi dat? Care este alegerea corecta, cea care iti va garanta „intrarea” in cariera? Daca dupa primul an renunt, o sa-l mai trec in CV-ul meu sau va fi un esec personal? O multitudine de intrebari vuiau prin mintea mea. Ce sa mai zic de cea pe care se presupune ca o ajutam… am ajuns la lacrimi de deziluzie si parca nicio facultate nu avea rezultatul pe care ni-l doream, raspunsul la intrebarea: imi va oferi siguranta unui loc de munca dupa absolvire?

Ganditi-va… facultatea pe care ati absolvit-o (sau pe care o urmati) a fost de ajuns pentru a va asigura jobul dorit in acel domeniu? Visul de absolvent de liceu s-a concretizat in locul de munca al licentiatului?

Insa de un singur lucru va pot asigura: NICIODATA nu va uitati visul! Daca va doriti cu adevarat sa lucrati intr-un domeniu sau sunteti pasionat de… ceva! Nu renuntati la cel mai mic/mare obstacol. Inchideti ochii si imaginati-va acel loc, ca mergeti in fiecare zi catre el, cu cate un pas mai aproape de succes! Efect? J Ia ghiciti!

M.E.D.

No views yet

Tags: , , , ,

Comments ( 5 )

 1. bush | august 2, 2013 Reply Comment

  Imi place cand oamenii isi impartasesc gandurile si experientele. E bine sa ne urmarim visul in orice imprejurari. Si cred ca daca cineva ne cere sfatul cu privire la facultatea pe care sa o urmeze, cel mai simplu este sa-i spunem sa-si urmeze visul, pasiunea.
  La cat mai multe ganduri impartasite.

 2. Anonim | august 2, 2013 Reply Comment

  Ei bine, raspunsul la intrebarea „facultatea pe care ati absolvit-o (sau pe care o urmati) a fost de ajuns pentru a va asigura jobul dorit in acel domeniu?” pentru mine are un raspuns pozitiv. Articolul are o tenta prea dramatica.

 3. AG | august 2, 2013 Reply Comment

  Pentru mine, raspunsul la intrebarea „facultatea pe care ati absolvit-o (sau pe care o urmati) a fost de ajuns pentru a va asigura jobul dorit in acel domeniu?” este afirmativ. Articolul are o tenta prea dramatica.

Scrie un comentariu aici