M
Ne saboteaza emotiile la interviu?

Iti aduci aminte cum a fost prima zi de scoala? Prima relatie de dragoste? Ziua admiterii la facultate sau ziua in care ai absolvit? Sau cea mai mare victorie a echipei de handbal preferata? Cu siguranta nu stii in detaliu cum s-au intamplat lucrurile, insa emotia care a insotit aceste evenimente a contribuit in a le face speciale, memorabile :). Dar emotiile pe care le-ai trait la interviurile de angajare? Cat de intense au fost?

Multi oameni experimenteaza emotii puternice inaintea interviurilor. Imi spun unii candidati ca: „ nu am putut dormi azi-noapte”, „ asa emotii mari am, nu imi gasesc cuvintele”,  „nu imi pot aduce aminte de un exemplu concret acum, sunt foarte emotionat”, „ la oricat de multe interviuri as participa, la fel de multe emotii am”, etc. De ce oare sunt oamenii asa de timorati inaintea unui interviu? In final, este o discutie pe care o ai cu un necunoscut care e interesat sa afle mai multe despre ce stii tu sa faci, ce studii ai, cat de bine cunosti unele lucruri. Sfatul meu este sa incepi prin a-ti schimba perceptia asupra interviurilor de angajare: priveste-le ca pe niste bune ocazii de a povesti despre tine si de a fi ascultat cu atentie (e din ce in ce mai dificil in zilele acestea ca prietenii sa isi aloce o ora sa ne lase sa vorbim numai despre noi, corect?). E normal sa ai emotii (iti spun un mic secret: chiar si recruterii au cateodata emotii inainte de a intra in interviul cu tine 🙂 ) si nimeni nu te judeca pentru asta, dar nu oferi o conotatie dramatica, nu este un „capat de tara”  asadar, nu te sabota singur/a.

Oricat de mult ai incerca sa ascunzi emotiile, elementele non-verbale si paraverbale te tradeaza: iti tremura vocea, iti transpira mainile, gesticulezi excesiv, ai un zambet crispat, etc. Noua, celor cu care ai interviul, ne este usor sa observam aceste lucuri, dar nu le privim negativ (atata timp cat nu afecteaza decisiv continuarea discutiei)….. doar nu ne dorim un angajat lipsit de sentimente, rece si ne-uman!

Emotiile ne diferentiaza de alte vietati… nu ezita sa ti le exprimi ori de cate ori ai ocazia, impartaseste-le cu ceilalti, fii interesat de ce simt membrii familiei tale, colegii, prietenii si chiar recruterul cu care te intalnesti.

Sfatul meu este sa inlocuiesti teama si nelinistea dinaintea interviului cu bucuria, curiozitatea si deschiderea in fata unei noi oportunitati… astfel vei face un pas mai aproape de jobul dorit!

 Oana

No views yet

Tags: , , , , ,

Scrie un comentariu aici