M
Din lumea Resurselor Umane

Îmi amintesc într-o zi, după ce a venit de la școală, fetița mea m-a întrebat:

  • Mama, îmi mai spui încă odată ce lucrezi tu? Am discutat la școală despre ce fac părinții noștri și nu prea am știut sa le povestesc.
  • Lucrez în resurse umane, mă ocup de oameni. I se mai spune și HR (de la human resources din limba engleză)
  • Adică cum? Ce faci tu de fapt…?

Deși era un subiect care l-am mai discutat de câteva ori, îmi dau seama ca este un domeniu mai puțin tangibil. Vorbim de oameni, fiecare cu individualitatea sa de emoții, percepții, sentimente, toate atât de variate și intangibile, încât chiar cred ca este dificil ca toată lumea să aibă o idee unitară despre ce înseamnă domeniul resurse umane și mai ales e destul de dificil să conturezi cu o linie clară cât intră in resurse umane și cât ține de alte domenii, pentru că fiecare arie a companiilor lucrează cu oameni.

Am văzut în practică că majoritatea companiilor iau în considerare în activitatea de resurse umane doar părți din domeniu, și mă doare sufletul când văd asta. Consider ca impactul cel mai bun pe care îl poate avea HR-ul (în primul rând în performanța companiei) îl poate avea când este considerat în plenitudinea lui. Am să încerc să fac o hartă succintă a ceea ce am înțeles, în timp, că intră în domeniul resurselor umane.

In primul rând HR-ul trebuie sa înceapă cu implicarea în alcătuirea strategiei firmei și apoi să ajute și să susțină implementarea ei. Strategia firmei ghidează modul în care strategia de resurse umane va prinde contur și va fi implementată. Astfel omul de resurse umane poate fi un real suport, susținător și potențator al realizării obiectivelor la nivelul întregii firme.

Alte 2 arii importante, foarte puțin considerate în aria de resurse umane sunt: Cultura organizațională si Structura organizațională.

Cultura organizațională – care reprezintă “modul în care noi lucrăm aici.” (Deal & Kennedy) care înseamnă comportamente, istorie, valori, credințe, presupuneri, experiențe, atitudini și care este o componentă a organizației care poate ajuta enorm la îmbunătațirea rezultatelor și climatului și care de cele mai multe ori pur și simplu nu este considerat la adevarata ei valoare.

Structura organizațională – modul în care este organizată compania, poate susține, ajuta sau frâna creșterea unei companii.

Cel mai des întâlnite în cadrul companiilor sunt funcțiunile de HR sau bucăți din acestea:

  • Recrutare și selecție – atragerea și selectarea celor mai potriviți oameni pentru ce are compania de făcut și integrarea oamenilor noi veniți în companie;
  • Dezvoltarea resurselor umane – pornind de la nevoile de business și de la resursele umane existente, se definește nevoia de învățare și dezvoltare, se stabilesc metodele de învățare, se implementează și se evaluează rezultatele;
  • Managementul performanței – pornind de la ideea ca performanța înseamnă rezultate plus comportamente, stabilirea unui sistem de evaluare a performanțelor obținute și asigurarea unui mediu care să dezvolte oamenii înspre ce are nevoie firma;
  • Compensare și beneficii – asigurarea unui cadru motivațional și corect pentru compensarea performanței;
  • Relații cu angajații – gestionarea relațiilor cu angajații, comunicarea cu aceștia, stabilirea și clarificarea raporturilor de muncă;
  • Administrare și legal – funcțiunea întâlnită în majoritatea companiilor.

Mi se pare fascinant de vast domeniul resurselor umane și doresc să închei acest articol cu o întrebare, pe care vă invit sa v-o adresați fiecare dintre voi: Ca parti din domeniul resurselor umane credeti ca mai pot fi aplicate în cadrul companiei voastre?

Lucia Cărămidariu

No views yet

Scrie un comentariu aici