M
Speak Up_16th edition

Speak Up_16th edition

Postat de catre | octombrie 15, 2014 | Noutati

“ Daca banuiesti ca esti un lider dar nimeni nu te urmeaza, atunci faci doar o plimbare.”

Jim Bagnola

Cum am putea defini un Leardership eficient si corect ? Ce diferente sau ce asemanari exista intre Leadershipul romanesc si cel international?

            Intalnim de-alungul vietii zeci de modele perene de leadership. Suntem mereu sub influenta zecilor de experti care ne povestesc modelele lor de succes si ce inseamna sa fi un bun Lider. Avem o tehnica, o notiune, un stil de viata care graviteaza in jurul notiunii de Leadership. Dar oare ce presupune, ce reprezinta cu adevarat acest Leadership? Acestea au fost cuvintele lui Petru Pacuraru cu care a invitat participantii la Speak Up sa discute pe baza temei: Leadership romanesc vs Leadership international.

Am putea crede ca Leadershipul este doar pentru anumiti oameni, ca te nasti cu aceasta calitate de a fi un “ bun Lider”. Si totusi Leadershipul este de fapt o abilitate care se formeaza prin educatie, experienta si interactiune intre oameni, nu este un act care se intampla peste noapte, necontrolat. Sa fi un bun Lider presupune timp.

Oamenii au tendinta sa fie niste actori, sa copieze modele , in incercarea de a fi buni lideri. Dar ceea ce face diferenta este Autenticitatea, capacitatea de a fi tu insuti. La baza oricarui comportament stau pe langa nevoi si motivatie si valorile, acele lucruri in care tu crezi cu adevarat. Valori care fie sunt dobandite, le-am invatat fie am ales sa ni le insusim si in care credem. In absenta unei concordante intre valorile si actiunile noastre nu putem vorbi despre autenticitate.

Trebuie sa fi mai intai un lider pentru tine, sa actionezi conform valorilor tale. Asta inseamna autenticitate in Leadership.

Petru ne-a invitat sa ne gandim care sunt valorile importante dupa care ne ghidam in viata: dragoste, echilibru, implinire, libertare, integritate, perseverenta, hotarare, onestitate, succes, competitie? Prin care dintre aceste valori ne identificam si cat de des actionam in directia lor? E important ca actiunile noastre zilnice sa fie in acord cu valorile noastre cele mai profunde.

” Daca banuiesti ca esti un Lider , dar nimeni nu te urmeaza, atunci nu esti un Lider!” Eficienta Leadershipului depinde in mare masura de modul in care Liderii isi definesc, urmeaza si impartasesc viziunea catre followeri. Asadar eficienta stilului de Leadership depinde de acesti followeri, de persoanele care aleg sa te urmeze si sustina pentru ca ai stiut cum sa ii determini, inspiri, motivezi sa te urmeze. Oamenii nu pleaca din companii doar datorita banilor, ci de multe ori pleaca pentru ca valorile lor nu coincid cu cele ale companiei si cu stilul de leadership.

Lansandu-se intrebarea : “ Prin ce difera leadershipul romanesc de cel international?” participantii la Speak up au definit Leadershipul romanesc ca fiind unul autoritar, rigid, pe cand cel international mai flexibil. In timp ce Leadershipul romanesc incearca sa dezvolte individul in mai multe directii ca sa se adapteze contextului organizational si social, cel international este axat pe dezvoltarea individului in functie de aptitudinile si preferintele lui. In Romania, liderul e vazut ca un sef pe cand in strainatate este vazut ca un membru al echipei. Leadershipul romanesc este focusat pe greseli, in schimb in schimb cel de-al doilea pe rezultate. Leadershipul romanesc e descris si ca fiind precaut, orientat catre interactiune umana, comunicare ineficienta, supracontrol, iar cel international presupune atitudine diplomatica, interes pentru angajati, incredere, autonomie si independenta, stare de bine si rezultate.

Pe echipe participantii au gasit urmatoarele diferente intre leadershipul romanesc si cel international:

Leadership romanesc Leadership international
-centrat pe dezvoltarea echipei -atent la dezvoltarea individului
-liderul e superior membrilor echipei -liderul este un membru al echipei
-rigiditate(communism), autoritate -flexibilitate
-focusul liderilor pe ce e gresit -focus pe rezultate
-orientare pe sarcini -valorificare potential
-relatie -performanta, rezultate
-control -autonomie, independenta
-angajatul este “ omul bun la toate” -angajatul este “specialist”, d.p.d.v al diviziunii muncii
-mai permisiv, tolerant -mai educat( din scoala primara)
-tendinta de a nu dezvolta membrii echipei din teama de a nu fi inlocuit -orientat spre obiective, rezultate
-orientat catre relatiile interumane -mai formal
  -pune accentul pe starea de bine, satisfactia si motivatia angajatilor
  -mai procedural
  -incurajeaza angajatii, pune accent pe colaborare si nu pe competitie
  -mai axat pe partea transformationala decat pe cea tranzactionala

Exista mii de pareri despre cum ar trebui sa fie un Lider. Dar important este:

  • Sa fi autentic in timp ce conduci
  • Sa fi tu primul pe care il conduci
  • Sa pui oamenii pe primul loc                                                  Principii
  • Sa iti creezi precedente de succes

Restul sunt doar mituri:

o   Lideri care conduc singuri

o   Acelasi Leadership in orice situatie

o   Leadershipul se bazeaza pe obiective standard

o   Followershipul este o pozitie defavorizanta

A fost o seara in care am acumulat mai multe informatii despre Leadership, in care am interactionat unii cu altii si am dezbatut subiectul Leadership romanesc vs Leadership International dar mai ales o seara in care ne-am simtit bine si am ramas cu zambetul pe buze.

Multumim Petru!

Multumim dragi participanti!

No views yet

Scrie un comentariu aici